menu

Zoeksuggesties

{{{name}}}

Categorie suggesties

{{{name}}}

Merk suggesties

{{{name}}}

Raadgever

Zaagbladen en kettingen voor carving doeleinden

Zaagbladen en kettingen die u kunt gebruiken voor carving doeleinden

{{breadCrumbTrailItems.0.text}} {{resultCount}} {{paging.currentPage}} {{paging.pageCount}} {{campaigns.0.id}}
Filteren

Selectie beperken

Filteren

{{record.altPicture}}
{{record.altPicture}}

{{record.Name}}

{{record.Price}}*

Carving-zaagkettingen: hoogwaardige uitrusting voor artistiek houtwerk

De kettingzaag wordt niet alleen gebruikt in de bosbouw en bij het werken in de tuin. Ook creatieve houtbewerking behoort met een kettingzaag en vaardigheid tot de mogelijkheden. De Engelse term die in deze context vaak voorkomt is 'wood carving' en betekent zoiets als houtsnijwerk. Voor kunstzinnig houtsnijwerk en houten sculpturen die met een kettingzaag zijn gemaakt, zijn speciale houtzaagkettingen nodig. Maar waarom is hiervoor een speciale ketting nodig en welke zaagketting is het meest geschikt voor het maken van houten sculpturen, tuin- en kunstvoorwerpen?


Wood Carving: snijden met een kettingzaag

Voor carving worden kettingzagen met speciale carving-uitrusting gebruikt. Ze worden gekenmerkt door een speciaal zaagblad, waarvan de punt smal toeloopt en hierdoor voor zeer nauwkeurige bewerking geschikt is. Bovendien hebben kettingzagen met carving-zaagkettingen een bijzonder lage terugslag, zodat met een beetje oefening zelfs bijzonder filigraan houtwerk mogelijk is.


Carving-zaagkettingen hebben een speciaal zaagprofiel en zaaggedrag. Enerzijds lopen en snijden de kettingen soepel, anderzijds is de materiaalafname minimaal, zodat zelfs fijne details uit het hout kunnen worden gesneden. Zoals altijd wanneer een kettingzaag wordt gebruikt, moeten zaagblad en zaagketting optimaal worden afgestemd op het betreffende toepassingsgebied en het gewenste resultaat.


Wat is belangrijk bij kettingzagen voor carving?

Bij carving zijn de zaagprestaties van de gebruikte kettingzaag niet het belangrijkste aspect. Meestal worden kleinere, lichtere kettingen gebruikt, die gemakkelijker te hanteren zijn. Ze wegen niet alleen minder, waardoor ze gemakkelijker te sturen zijn, ze lopen ook langzamer en zijn minder krachtig. Aan de ene kant kunnen hierdoor preciezere resultaten worden bereikt en aan de andere kant vermindert het ook het risico op letsel dat bij carving bestaat bij het gebruik van een overgemotoriseerde zaag of een zaagketting die te hard zaagt.


Het zaagblad van een carving-kettingzaag is meestal smaller, waardoor het gemakkelijker en preciezer te sturen is. De versmalde punt zorgt ervoor dat er minder kans is op terugslag en de zaag nauwkeuriger zaagt. De bijpassende carving-zaagketting maakt het mogelijk om creatieve ideeën met verschillende houtsoorten te verwezenlijken.


In principe is hout dat splintervrij en robuust is, zoals eiken, lariks, robinia of ceder, geschikt voor carving. Deze houtsoorten zijn weerbestendig en perfect als afgewerkt sculptuur voor buiten. Een den en een douglasspar daarentegen zijn niet ideaal vanwege hun gebrek aan weersbestendigheid en het verhoogde risico op barsten.


Welke carving-zaagketting is de juiste voor houtsnijwerk?

Vooral gebruikelijk voor carving zijn kettingen met een steek van 1/4", omdat ze nauwkeuriger snijden dan kettingen met een steek van 3/8". De term kettingsteek beschrijft de afstand tussen de afzonderlijke kettingschakels, gemeten vanaf het midden van de eerste schakel tot het midden van de derde schakel. Bovendien hebben carving-zaagkettingen meestal een ingekort tanddak, waardoor zeer trillingsarm kan worden gewerkt.


Voor het nauwkeurig en veilig hanteren van de kettingzaag en voor het minimaliseren van slijtage bij carving is het belangrijk dat de lengte van het zaagblad is afgestemd op de kracht van de kettingzaag. Het combineren van een te sterk gemotoriseerde zaag met een carving-zaagblad heeft niet alleen weinig zin, omdat de zaag te snel en te grof zaagt voor carving-doeleinden, maar verhoogt ook de kans op verwondingen!


KOX heeft bekwame adviseurs die u kunnen helpen bij het kiezen van de juiste carving-zaagketting. Neem gerust contact met ons op als u vragen hebt.